Quantcast
Channel: Hoeksche Waard
Viewing all 405 articles
Browse latest View live

Zuid-Beijerland

$
0
0

Zuid-Beijerland maakt sinds 1984 deel uit van de gemeente Korendijk.

Zuid-Beijerland is in 1631 gesticht, toen de slikken van De Hitsert werden ingedijkt als deel van de Groot-Zuid-Beijerlandsche Polder. Op de dijk ontstond het gelijknamige dorp. In 1673 kreeg het dorp een eigen predikant. Het werd toen Zuid-Beijerland genoemd, maar sommige inwoners noemen hun dorp nog steeds De Hitsert.

Tevens is het de thuisbasis van Christelijke Muziekvereniging Crescendo. Deze muziekvereniging is één van de verenigingen die het dorp rijk is.

Ook is in dit dorp de serie Zaai opgenomen.

Bekende zaken in Zuid-Beijerland:

  • Partycentrum “De Eendrachtshoeve”
  • Molen aan de Molendijk
  • Jachthaven “De Hitsert”
  • Konijnendijk kleding
  • Hospice Hoeksche Waard


Huisdierencrematorium Het Hoeksche Hof

$
0
0

Sinds de opening in maart 2007 is Het Hoekse Hof gericht op het verlenen van service met betrekking tot het begeleiden en het cremeren van huisdieren.  Zo kunt u bijvoorbeeld uw huisdier komen brengen, afscheid nemen en aansluitend gelijk de crematie laten verzorgen.

Overlijdt het dier thuis, dan wordt daar het dier opgehaald, maar bij de dierenarts is natuurlijk ook mogelijk. Voorts kan er gekozen worden voor een individuele of collectieve crematie.

In januari 2011 is het Paardencrematorium Het Hoeksche Hof officieel geopend door het in gebruik nemen van een speciaal ontwikkelde crematieoven voor paarden.

Huisdierencrematorium Het Hoeksche Hof
Volgerlandseweg 6
3281 KV Numansdorp (Kaart)

Tel. : 0186 68 0919 (24 uur per dag bereikbaar, ook in het weekend)


Opfokstation Raepshille

$
0
0

Altijd weer genieten wanneer je bijna “van de kaart valt” in de Hoeksche Waard. Dat lukt o.a. ook op de Buitendijk nabij Strijensas in de polder Raepshille. Je komt daar langs een opfokstation voor jonge Friese hengstveulens.

In totaal kunnen ze op de boerderij “Albert-Hoeve” (bouwjaar 1940) de verzorging voor een 50-tal hengsten op zich nemen.

20120812 Paarden Strijensas

Het belang van opfok is dat de dieren ergens kunnen verblijven waar aan de ene kant de vrijheid van bewegen en socialiteit van een kudde beschikbaar is en anderzijds de zorg van ervaren deskundigen. Het doel is om de klanten na twee jaar een gezonde en vitale hengst terug te bezorgen.

Op de website van Raepshille valt verder nog veel te lezen over voeding en verzorging van de hengsten.

Opfokstation Raepshille
Buitendijk 60
3292 LB  Strijensas

Meer info >>


Persbericht: Hennepkwekerij ontmanteld in Klaaswaal

$
0
0

PersberichtKlaaswaal – In een woning aan de Boomdijk in Klaaswaal is een hennepkwekerij gevonden. Deze kwam aan het licht na een anonieme tip over illegaal vuurwerk.

De agenten vonden echter geen vuurwerk. Wel zagen zij in diverse ruimtes hennepplanten staan. Het ging om in totaal 963 hennepplanten en 548 stekjes. Ook werd illegaal stroom afgetapt. De politie doet onderzoek naar de eigenaar van de hennepkwekerij.


Piershil

$
0
0

Piershil (ca. 1600 inwoners) is een plaats in de gemeente Korendijk. Op 1 januari 1984 is de gemeente Piershil samen met de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland en Zuid-Beijerland opgegaan in de gemeente Korendijk.

De naam Piershil ontstond doordat voor de bedijking van de polder Oud-Piershil men ter plaatse een hoogte boven het water zag uitsteken. Op deze hoogte – heuvel of hil – oefende een zekere vogelvanger Pieter of Pier zijn beroep uit: het vangen van allerlei watervogels. Het was de hil van Pier oftewel… Piershil.

Bekende zaken in Piershil:

Wil je echt alles van Piershil weten, ga dan naar http://www.piershil.com/, een zeer uitgebreide mooie website.


Kunstwerk “De Naald” verwijderd

$
0
0

‘S-GRAVENDEEL - Donderdag 20 december 2012 werd het kunstwerk “De Naald” in ’s-Gravendeel verwijderd door het bedrijf Segno d’ Arte uit Groot Ammers. Het kunstwerk was in een te slechte staat om nog opgeknapt te kunnen worden.

De Naald 's-Gravendeel

De Naald is gemaakt door kunstenares Ingrid Kruit uit Oud-Beijerland. Het is meer dan 30 jaar geleden geplaatst na de aanleg van de Kiltunnel. Het Wegschap Dordtse Kil heeft het aan de toenmalige gemeente ’s-Gravendeel geschonken en Koningin Juliana heeft het kunstwerk onthuld.

Het kunstwerk is een zonnewijzer die op bepaalde dagen van het jaar de diverse astronomische momenten aangeeft, zoals de langste dag, midwinter enzovoorts. De kortste dag van dit jaar, vrijdag 21 december, zal De Naald niet meer meemaken. Wel blijft de naam bestaan: het fietspad naar de Kiltunnel dat achter het kunstwerk langs loopt heet immers Naaldweg.


100.000 bezoekers

$
0
0

Vandaag werd de grens van 100.000 bezoekers gepasseerd. Met dank voor jullie belangstelling.

100.000 visits


Boerengolf

$
0
0

In Nederland zijn er iets minder dan 200 boerengolfbanen.

De Boerengolf®-sport is bedacht in de Achterhoek bij Kaasboerderij Weenink in Lievelde. Op de weilanden van deze boerderij werd op 1e Paasdag 1999 Boerengolf® voor het eerst gespeeld met de buurt van bedenker Peter Weenink. Eerst op een baan met 18 holes. Sinds die tijd is het spel gegroeid naar een internationale sport en verder geperfectioneerd. Maar 1 ding is hetzelfde gebleven: de sport geeft veel plezier. Iedereen kan het spelen.

Boerengolf

Regels

Boerengolf® is een balspel, waarbij een leren bal (diameter 14 cm) met een Boerengolf® club bij de afslag (een blauwe vlag) wordt weggeslagen in de richting van een met rode vlag gemarkeerd put of hole. De hole is een emmer ø 20 cm in de grond. Doel van Boerengolf® is om de bal in zo min mogelijk aantal slagen in een emmer te doen belanden. Een Boerengolf® baan heeft meestal 10 holes.

In de Hoeksche Waard vind je twee mogelijkheden om te “boerengolfen”:

  • West Biesakkerweg Numansdorp en
  • bij Bas Ampt in Goudswaard

Meer over Boerengolf >>



Handheld Sigmax

$
0
0

Het traditionele bonnenboekje verdwijnt bij de politie. Voorlopig wordt dit de vervanger: de Sigmax.

  • Het apparaat heeft de afmetingen van een mobiele telefoon;
  • Eén batterijlading gaat 1 dienst mee.
  • Men wil naar een papierloze bekeuring, er wordt dus niets geprint en aanzeggen is voldoende;
  • Invoer met de toetsen of via het scherm met een pennetje;
  • Toegang met een gebruikersnaam en een wachtwoord;
  • Na invoer van de gegevens en het synchroniseren is de bekeuring een feit;
  • De accept-giro ligt binnen 10 dagen op de mat;
  • GPS aanwezig, handig bij het invoeren van de locatie;
  • Gegevens van de RDW worden direct opgehaald en toegevoegd;
  • Niet alleen voor verkeersovertredingen, maar ook strafrechtzaken;
  • Verschillende makkelijke manieren om een feit(code) te zoeken;
  • NAW gegevens opzoeken en controleren;
  • Mogelijkheid om een foto te maken en bij te voegen;
  • Barcodescan om gegevens van een document over te nemen;

Sigmax 

Het streven is om de papierwinkel op straat te beperken.

Mijn eerste indruk is dat er goed nagedacht is over de software en de menusturing, het kan eigenlijk niet misgaan.

Meer over Sigmax >>


Nieuwendijk

$
0
0

Nieuwendijk ligt aan het Haringvliet en is een gehucht van een paar straten. Het plaatsje is tegenwoordig onderdeel van de gemeente Korendijk en ligt ten westen van Zuid-Beijerland en telt ongeveer 350 inwoners.

Tijdens de watersnood van 1953 werd een groot deel van de dijkbuurtschap zwaar beschadigd. Noorwegen schoot te hulp met 36 Noorse woningen. Bijna alle woningen stonden voor de ramp op de dijk. Later zijn de nieuwe huizen in de polder gebouwd.

Door Nieuwendijk loopt de West-Binnenhaven.

Alle straten ten oosten van het water zijn genoemd naar Noorse beroemdheden en de andere straten ten westen van het water zijn genoemd naar plaatsen in Noorwegen.

Bekende zaken in Nieuwendijk:


Dialect

$
0
0

Het Hoeksche Waards is een streektaal van de Hoeksche Waard en wordt in alle dorpen gesproken. De verwantschap aan het IJsselmonds en het West-Alblasserwaards is groot, groter dan die met het Dordts.

aapnootmies

Er zijn wel een aantal verschillen binnen deze streektaal:

  • Westhoekschewaards
    Het Westhoekschewaards (ook wel Beijerlands genoemd) wordt gesproken in de dorpen Oud-Beijerland, Nieuw-Beijerland, Piershil, Goudswaard en Zuid-Beijerland.
    Hier wordt de ui als ‘oi’ uitgesproken en zowel de ei als ij klinken meer als ‘ai’. Verder komen de verkleinwoorden op -echie en -chie hier voor als -tjie en spreekt men van ‘vêêk’ (=rietafval langs de slootkant).
  • Oosthoekschewaards
    Het Oosthoekschewaards wordt in de overige dorpen in het midden en oosten van het eiland gesproken.
    De ‘ui’ wordt als ui uitgesproken, maar er is een verschil tussen de ei en ij. De verkleinwoorden eindigen op -echie en -etjie en spreken van ‘dêêk’.
  • s Gravendeels
    Het dialect van ‘s Gravendeel kenmerkte zich door woorden als ‘morgen’ en ‘arbeider’ uit te spreken als ‘marrege’ en ‘arrebaaier’. Elders in de Hoeksche Waard worden deze woorden uitgesproken als ‘merrege’ (of ‘murrege’) en ‘errebaaier’

Op deze pagina staat een ruim aantal voorbeelden van het Hoeksche Waards.

Meer dialecten >>


Vlasroterijen

$
0
0

Vlas (Linum usitatissimum) is een gewas dat al sinds mensenheugenis verbouwd wordt. De mens weet al meer dan tienduizend jaar dat deze gulle gift van de natuur aan de basis ligt van stoffen met heel bijzondere eigenschappen: het voelt aangenaam zacht aan, is uitstekend te verven, gaat jaren mee en biedt een weergaloos comfort.

Het zaaien
De keuze van geschikt lijnzaad (= vlaszaad) is van belang voor een geslaagde vlasoogst. Goed zaad is sterk oliehoudend.

Groei van de vlasplant
De groeicyclus van de vlasplant is kort. Tussen het zaaien in maart en de oogst in juli verstrijken amper 100 dagen. De plant is tegen eind juni volgroeid en dan inmiddels goudgeel gekleurd. Daarna begint de bloei, die de vlasvelden fraai blauw, wit en lila kleurt. Dit schouwspel is echter van korte duur omdat elke vlasplant slechts één dag bloeit.

Het slijten of oogsten
De vlasherels (= stengels) worden niet gemaaid, maar uit de grond getrokken.

De vlasindustrie bloeide van de 16e tot de 19e eeuw in Nederland en België.
Vlas is de grondstof voor wat uiteindelijk linnen wordt.

In ‘s-Gravendeel zijn nog vele straatnamen te vinden, die herinneren aan deze industrie, zoals Vlasstraat, Hekelstraat, Linnenstraat. Spinnerijstraat, etc.

Vlasfabriek
In een vlasfabriek werd het vlas geweekt in grote bakken die afgesloten konden worden met grote stalen deuren. Via het dak met gaten die leidden naar de bakken, werd er water op het vlas gepompt. Door een grote ketel in het midden van de fabriek werd het water verwarmd, het zogenaamde warm water-root proces. Hierna voltrok zich het proces met het steeds opnieuw spoelen met nieuw water, net zolang totdat het vlas gereed was om verder verwerkt te worden tot uiteindelijk linnen.

In de Hoeksche Waard zijn nog minstens drie vlasroterijen te vinden.

20130111 Vlasroterij 2de Kruisweg Mookhoek

Mookhoek – 2de Kruisweg/Strijensedijk

Vlasroterij (2)

Schenkeldijk – Kooilandsedijk

20130111 Strijen Nieuwestraat

Strijen – Nieuwestraat


CD van Chr. Harmonievereniging Prinses Juliana

$
0
0

De vereniging Prinses Juliana is één van de twee muziekverenigingen, die het dorp Klaaswaal rijk is. Opgericht in 1913 als fanfarekorps, werd in 1933 overgestapt naar harmoniebezetting. Prinses Juliana wordt in de volksmond ook PJ genoemd.

Logo Prinses Juliana Klaaswaal

De vereniging heeft een eigen jeugdopleiding waar kinderen vanaf 7 jaar muziekles krijgen. Dit gebeurt op de welbekende blokfluit. Nadat de eerste stapjes in zelfmuziek maken gezet zijn, kunnen de kinderen ervoor kiezen een ander instrument te gaan spelen. Dit zijn koperinstrumenten, houtinstrumenten en het slagwerk.

Leerlingengroep

Omdat de samenstelling van de leerlingengroep zelden een mooie verhouding tussen verschillende instrumentengroepen geeft, kunnen we dan ook niet spreken van een “orkest”.

Na een tijdje in de leerlingengroep te hebben gezeten, wordt de “grote” stap gemaakt naar het jeugdorkest.

Jeugdorkest

Het jeugdorkest van Prinses Juliana is het orkest waarin leerlingen de kans krijgen om te spelen in een orkest dat dezelfde instrumentatie kent als het grote harmonieorkest. Hebben de leerlingen al geleerd samen te spelen in het leerlingenorkest, hier leren zij de verschillende facetten van een harmonieorkest kennen. Hoewel de muziekkeuze aangepast is op het leren samenspelen in een harmonieorkest, wil dit nog niet zeggen dat het musiceren in het jeugdorkest eenvoudig is: aan een ieder worden behoorlijke muzikale eisen gesteld.

Het Harmonieorkest

Het is de bedoeling, dat iedereen die lid wordt van de vereniging, uiteindelijk in dit orkest terecht zal komen. Het orkest bestaat gemiddeld uit 80 leden en speelt op een hoog niveau. Dit blijkt uit de drukbezochte concerten en uit het feit dat het orkest al jaren meespeelt in de hoogste afdeling van de landelijke muziekbonden.

Jaarlijks terugkerende hoogtepunten voor dit orkest zijn het Maartconcert, het nieuwjaarsconcert en de deelname aan muziekconcoursen, zowel regionaal als landelijk. Naast een hoog muzikaal niveau kent het orkest ook een heel goede sfeer en het blijkt dat dit de vereniging alleen maar ten goede komt.

Het harmonieorkest staat sinds 1979 o.l.v. Alex Zwijgers

 PRINSES JULIANA CD

In kader van het jubileum jaar is er een CD uitgebracht. Deze CD is opgenomen in het eigen vereningingsgebouw van PJ. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 november 2012 waren de opnamedagen voor de harmonie. Twee weken later is “Fine Fleur” langs geweest om eveneens medewerking te verlenen aan de CD.

De 1e CD is tijdens het nieuwjaarsconcert aan de burgemeester van Cromstrijen overhandigd en is verkrijgbaar voor 15 euro. Tevens is er in het kader van het 100 jarig jubileum een jubileumboek uitgebracht dat voor 17.50 euro te koop is.

Tot 9 maart is er een aanbieding: een CD en het jubileumboek samen met een toegangskaart voor het Maartconcert voor 40 euro. Verdere informatie over de CD en het jubileumboek is te verkrijgen via secretariaat@pjklaaswaal.nl of telefonisch 0186-662373 Leo ‘t Hooft.


Eerste nachtdienst

$
0
0

We schrijven januari 1980. Mijn eerste nachtdienst in Rotterdam (Zuid).

  • Gepubliceerd op: 24 januari 1980

Beloning in zaak van vermoorde chauffeur

ONDERZOEK IN VOLLE GANG

ROTTERDAM — De hoofdofficier van Justitie in Rotterdam heeft woensdag 10.000 gulden beloning voor inlichtingen die kunnen leiden tot de arrestatie van de moordenaars van de 33-jarige Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg.

De recherche zoekt intussen nog steeds naar de witte Volkswagen die de vermoedelijke moordenaars zaterdagnacht hebben gebruikt om weg te komen. De politie heeft foto”s verspreid van het model VW 1600 of 411. dat in dit geval gebruikt is. Van de moordwapens zijn ook foto”s vrijgegeven: het gaat om een jachtmes van 30 centimeter en een slagersmes van bijna 25 centimeter lengte. In de officiële oproep aan het publiek mikt de politie op iemand die de dolk en het zogenaamde uitbeenmes herkent. Het onderzoek maakt ondertussen gestage vooruitgang, al zegt de politie dat niet met zoveel woorden. De recherche is er vrij zeker van dat de twee mannen die Stakenburg hebben doodgestoken, ongeveer een half uur voor de moord hebben staan telefoneren in een cel op de Van Wijngaardenlaan in Rotterdam-Zuid. Het drama heeft zich daar niet ver vandaan afgespeeld en de kans bestaat, dat vanuit de cel gebeid is om een taxi.

Getuigen

Ook in dit geval zoekt de politie getuigen. Volgens een woordvoerder moet een echtpaar de cel gepasseerd zijn, toen de vermoedelijke moordenaars aan het bellen waren. De recherche zoekt contact met de man en de vrouw.

telefooncel

  • Gepubliceerd op: 28 januari 1980

Auto moordenaars waren in Dordrecht

TIP VOOR RECHERCHE RDAM

• ROTTERDAM — De Rotterdamse recherche heeft een mogelijk spoor in handen van de Witte Volkswagen 1600, die de moordenaars van de 33-jarige Rotterdamse taxi-chauffeur Willem Stakenburg vorige week hebben gebruikt als vluchtwagen.

Volgens een politiewoordvoerder is er een wagen gesignaleerd in Dordrecht, die aan alle eisen voldoet. Maar de auto is weer verdwenen. De recherche heeft een getuige, die de witte auto heeft zien staan aan de linkerkant van de Generaal Spoorlaan in Dordrecht. De wagen was aan de rechterkant beschadigd: de rechterzijruit was volgens de verklaring dichtgeplakt met plastic.

De moordenaars van Stakenburg zijn er zaterdagnacht waarschijnlijk vandoor gegaan in een identieke wagen, waarvan ze de de rechterzijruit kapot hadden geslagen.

De recherche heeft tot nu toe niet meer dan de getuigenverklaring van degene die de wagen in Dordrecht heelt zien staan. De politie hoopt nu op meer tips van mensen die de witte volkswagen in Dordrecht of omgeving hebben gesignaleerd.

Foto’s

Taxi-chauffeur Willem Stakenburg werd vorige week in de nacht van zaterdag op zondag doodgestoken in Rotterdara-Zuid, in zijn taxi. Foto’s van de moordwapens (een slagersmes en een jachtdolk) zijn donderdag door de politie verspreid, samen met foto”s van het model  VW dat gezocht wordt. Daarop kwam de tip uit Dordrecht binnen.
VW1600
  • Gepubliceerd op: 3 maart 1980

Verdachten taximoord in Duitsland gearresteerd

Verrassing voor politie Rotterdam

ROTTERDAM — Het is voor de politie in Rotterdam een volslagen verrassing dat buitenlanders de 33-jarige taxichauffeur W, Stakenburg om het leven hebben gebracht. Dat heeft commissaris Blaauw op een persconferentie gezegd.

Het enige, achteraf correct gebleken, aanknopingspunt is de witte Volkswagen 1600, waarnaar de Rotterdamse recherche steeds op zoek is geweest. De militair was bezitter van zo’n auto en heeft die inderdaad na de moord als vluchtwagen voor hem en zijn vriendin gebruikt.

Nadat de dader, een Britse militair, op 14 december van het vorig jaar deserteerde uit zijn bij Minden gelegen Britse krijgsmachtsonderdeel, waar hij als chauffeur dienst deed, vertrok hij samen met zijn vriendin en met 2000 mark spaargeld richting Nederland. Toen na een kort verblijf in ons land het geld op was beraamden beiden, zo hebben zij in Hannover verklaard, het plan om een taxichauffeur te overvallen. Aanvankelijk wilden zij dat plan in Amsterdam of in Den Haag ten uitvoer brengen, maar om nog onduidelijke redenen is dat niet doorgegaan.

Na een uit de hand gelopen feestje in Amsterdam, met veel drank- en drugsgebruik, arriveerde het tweetal in de vroege morgenuren van de 14e januari in Rotterdam. In verband met de steeds nijpender wordende financiële situatie werd in de Maasstad een definitief plan beraamd om een taxichauffeur te beroven. Het tweetal kocht een plattegrond van de stad en koos uiteindelijk de Noorderkerkdijk in Rotterdam-Zuid uit als plaats waar de overval zou moeten plaatsvinden. Na eerst uitgebreid de omgeving en de vluchtroute richting Breda verkend te hebben, belde de jonge vrouw zaterdag rond middernacht vanuit een telefooncel de taxitelefooncentrale en bestelde onder een uit het telefoonboek geprikte naam een taxi op het adres Noorderkerkdijk 10. De witte Volkswagen parkeerden de twee in de buurt van de Van Wijngaardenstraat. De vrouw had een tasje bij zich met daarin een mes en een hamer. De gedroste soldaat had een zwaar slagersmes in de mouw van zijn jas. De messen hadden zij al bij zich toen ze uit Duitsland vertrokken. Nadat de taxi met Stakenburg achter het stuur voor het huis aan de Noorderkerkdijk was gestopt, nam Heicke naast de chauffeur plaats en haar vriend achter Stakenburg. Na enkele honderden meters lieten zij de taxichauffeur stoppen. Onmiddellijk nadat de wagen tot stilstand was gekomen sloeg de Engelsman van achteren toe. Ook Heicke zou hebben gestoken, maar dat wordt door de jonge vrouw ontkend.

Richting Breda

Nadat de twee de auto en de kleding van de taxichauffeur hadden doorzocht, maar geen geld konden vinden, verdwenen zij met de witte Volkswagen richting Breda. Heicke G. zal te zijner tijd in Duitsland wegens moord of medeplichtigheid aan moord terecht moeten staan. Zij kan niet aan Nederland worden uitgeleverd. Het staat nog niet vast waar Guy O., die de Britse nationaliteit bezit, zich zal moeten verantwoorden. Dat kan in Duitsland zijn maar ook in Engeland, op grond van het zogenoemde NATOstatusverdrag.

Taxi

  • Gepubliceerd op: 8 maart 1980

Verdachte van taximoord uitgeleverd

ROTTERDAM — De Britse militair Guy D. (21), die ervan wordt verdacht in de nacht van 18 op 19 januari de Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg (33) om het leven te hebben, gebracht, zal in Rotterdam worden berecht. De militair, die eind vorige week samen met zijn vriendin Heicke G (20) in Hannover werd gearresteerd, is inmiddels door de Britse militaire politie in West-Duitsland aan de Nederlandse justitie overgedragen. Hij zal begin volgende week aan de Officier van justitie in Rotterdam worden voorgeleid.

Heicke D., die volgens de eerste verklaringen van de soldaat de Rotterdamse taxichauffeur ook messteken heeft toegebracht, zal zich voor een Westduitse rechtbank moeten verantwoorden. Zij zelf ontkent overigens te hebben gestoken.

Guy D. kon worden overgedragen aan de Nederlandse justitie op grond van het zogenoemde ,,NAVO-statusverdrag”, dat uitlevering van van misdrijven verdachte militairen aan het NAVO-land waar het misdrijf is gepleegd in sommige gevallen mogelijk maakt.

Vrouwe Justitia

  • Gepubliceerd op: 10 september 1980

Vijftien jaar voor moord op chauffeur

Eis tegen Engelsman (21)

ROTTERDAM — Tegen de 21-jarige Engelse beroepsmilitair Guy Barington D., die in januari dit jaar samen met een Duitse vriendin de Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg (33) op beestachtige wijze vermoordde, is woensdag een gevangenisstraf van 15 jaar geëist.

Officier van justitie mr. P. J. Würzer, die opzet bewezen achtte, vond een zware straf noodzakelijk. „De allerscherpste veroordeling is hier op zijn plaats, ook tegen de achtergrond van de kwetsbaarheid van de taxichauffeurs. D. en zijn vriendin hebben bewust een taxichauffeur als doelwit uitgekozen, omdat die alleen is en omdat je die met een opdracht naar een bepaalde afgelegen plaats kunt laten rijden. Als je de functie van het taxiwezen in Rotterdam bekijkt, verzwaart dat het delict”.

Abattoir

Tijdens de rechtszitting gaf de in Duitsland gelegerde Guy, toe dat het de bedoeling was de taxichauffeur te beroven; In janauri dit jaar deserteerde hij uit het Britse leger en vertrok met zijn 19-jarige vriendin Heicke naar Nederland, nadat zijn huwelijk met een Duitse vrouw was stukgelopen en hij het in het leger niet meer zag zitten. Hij werkte onder meer in Hengelo in een abattoir, waar hij dagelijks 1000 varkens met een mes de kop af moest snijden. Met de VW 1600 van prostituee Heicke gingen ze op 20 janauri naar Rotter am. „Ik had een beetje geld nodig”, zo verklaarde Guy het idee van de roofoverval.

Vluchtroute

‘s Middags kochten ze een plattegrond van Rotterdam en zochten een geschikte plek uit. Guy had uit Hengelo een uitbeenmes meegenomen, terwijl zijn vriendin eerder in Amsterdam een legermes had gekocht. Vroeg in de avond werd de uitgekozen plaats, nabij de snelweg naar Breda nog eens bekeken en de vluchtroute vastgesteld. Later toog het tweetal opnieuw naar de plek, waar Heicke in een telefooncel een taxicentrale belde en een nabijgelegen adres opgaf. De VW had men iets verder op slot weggezet.

In de taxi was Heicke volgens plan naast de chauffeur gaan zitten, terwijl Guy achterin was gestapt. Guy had het mes met de scherpte naar binnen in zijn hand. Heicke droeg een tasje met het andere mes. Later bleek daarin ook een hamer te zitten. Volgens Guy had hij bij het instappen willen afzien van zijn plan. Op de vraag van rechtbank-president mr. P. W. M. Broekhoven waarom hij dan toch door was gegaan, wist hij geen antwoord.

Toen Heicke de taxi had laten stoppen en zogenaamd in haar tasje een adres opzocht, had Guy de chauffeur van achteren gegrepen, hem het mes op de keel gezet en even later op vreselijke wijze vermoord. Over zijn gehele lijf werden later steken gevonden. Guy: „Ik kreeg plotseling een hallucinatie toen ik in de ogen van die chauffeur keek. Hij deed me denken aan de man die er met mijn vrouw vandoor is gegaan”.

De inmiddels in Duitsland terechtgestane Heicke heeft echter verklaarde dat Guy wel degelijk de bedoeling had de chauffeur om het leven te brengen. Ook de officier van justitie was hiervan overtuigd. ,,Het meenemen van de messen, het kopen van de kaart en het kiezen van de vluchtroute, dat alles duidt erop dat wel degelijk sprake was van voorbedachten rade”, aldus mr. Würzer, die ook het psychiatrisch rapport aanhaalde, waarin wordt geconcludeerd dat Guy vrijwel geheel toerekeningsvatbaar en verantwoordelijk is voor zijn daad. De officier vond — net als de dokter — dat het gebruik van marihuana nauwelijks van invloed kon zijn geweest.

Volgens Guy heeft ook Heicke aan het lichaam van de taxichauffeur steken toegebracht, iets wat zij zelf ontkent. Na de moord heeft zij nog wel naar geld gezocht, maar in ()aniek geraakt, zijn beiden naar de auto gevlucht. Daar gekomen werd met de hamer een ruitje ingeslagen, omdat Heicke de sleutels had verloren. Ook een van de messen werd in de nabijheid van de plaats van de moord teruggevonden. Het tweetal vluchtte met de auto via België en Frankrijk naar Spanje, maar spoedig daarna ging men weer terug naar Duitsland, waar Heicke zich op 29 februari bij de politie meldde. Drie dagen later werd D. gearresteerd.

Razend

D.. toonde ook nu nog maar erg weinig berouw over zijn daad. „Het spijt me en ik vind het afgrijselijk wat ik deed, maar ik ben geen crimineel”. Uit het psychiatrisch rapport kwam hij naar voren als iemand die naast een zekere geraaktheid ook een hoeveelheid hardheid demonstreert. Hij verliest snel zijn zelfbeheersing. Ook tijdens het voorarrest heeft hij zich enige malen kwaad gemaakt tegenover medegevangenen, waarbij hij razend werd.

Zijn advocaat mr. A. Velu achtte het niet bewezen dat de moord met opzet is gepleegd. Volgens hem probeert Guys vriendin hem nu alle schuld in de schoenen te schuiven. Hij vroeg een flinke vermindering van de geëiste straf. De uitspraak is dinsdag 23 september.

De laatste rit van een taxichauffeur

Voormalig politiechef Jan Blauw schreef er een boek over.


Blaaksedijk

$
0
0

De Blaaksedijk is een dijkdorp in de Hoeksche Waard in de gemeente Binnenmaas en is gelegen tussen Puttershoek, Mijnsheerenland en Heinenoord.

De Blaek is een oude benaming van Blaaksedijk.

In het bij de Blaaksedijk behorende industrieterrein Boonsweg is de “Nettorama” gevestigd, één van de grootste supermarkten van het eiland (voorheen bekend als de “Witte Boerderij”). Ook de “Witte Markt” is hier gevestigd, een vlooienmarkt waar elke zaterdag nog steeds een groot aantal bezoekers op afkomt.

Bekende zaken in Blaaksedijk:



Tweets en Twittercops

$
0
0

Een aantal collega’s twitteren en staan als Twittercops bekend.

Voor wie niet bekend is met Twitter een uitleg.

twitter

Twitter is een internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Het is een sociaalnetwerksite waarop men zichzelf, zoals bij Facebook, een profiel en een avatar kan aanmeten.

Meer over Twitter >>

Helemaal onderaan deze website staan de twitterberichten van de collega’s uit de Hoeksche Waard. Onderaan de berichten is er de mogelijkheid iemand te gaan volgen.


Muziek

$
0
0

Ook in de muziek is de Hoeksche Waard meer dan eens bezongen, zoals Gerard Cox in 1987 deed met het lied “De Hoeksche Waard”, de B-kant van de single “Effe eentje tussendoor”.

Gerard Cox is een artistieke duizendpoot en een BN-er in en buiten de Hoeksche Waard. Hij is zanger, in zijn inmiddels meer dan 40-jarig artiestenbestaan heeft hij 13 lp’s uitgebracht, de muziek van films en musicals waarin hij heeft opgetreden nog niet meegeteld.

Auteur: Gerard Cox
Componist: Aad Klaris
Uitgever: ?

Uitgegeven in: 1987
Taal: Nederlands
Beschikbaar op het album: Aangenaam (1987)
Label en nummer: EMI 006-1 27415 7

Gerard Cox-De Hoeksche Waard

Gerard Cox – De Hoeksche waard

Je hoort zo vaak die liedjes van Parijs en Amsterdam
Of een ander plekje grond waar of men dan ter wereld kwam
Wenen heeft zijn Donau – niet meer schon und blau helaas
Maar ik zing van het Haringvliet en van de Oude Maas

Voor mij, als globetrotter, heeft de wereld geen geheim
Ik ken Madrid en Singapore, New York en Sassenheim
Dus zing ik hier nu heus niet tegen beter weten in
Die grote wereldsteden zijn me allemaal te min

Ik wil wonen waar nog ruimte is, geen torenflats of niks
Een land van melk en koeienstront, van slijk en paardenbiks
Een plek waar het nog stil is, haast onvindbaar op de kaart
Maar ik heb het gevonden: het is de Hoeksche Waard

Een zwaan is aan het nesten, een fazant vliegt uit de kool
En in de verte fietst een groepje kinderen naar school
Mijn buurman sproeit zijn gras, daar heeft hij een machine voor
En een dag lang staat dat klereding te bonken in mijn oor

Tractoren rijden af en aan, want de bieten gaan eruit
En centimeters dik staat dan de blubber op je ruit
Ik had mooie struiken rond mijn huis en bloemen in de knop
Maar gisteren was de geit ontsnapt en die heeft ze nu op

Ik wil wonen waar nog ruimte is, geen torenflats of niks
Een land van melk en koeienstront, van slijk en paardenbiks
Een plek waar het nog stil is, haast onvindbaar op de kaart
Maar ik heb het gevonden: het is de Hoeksche Waard

Ik loop fluitend mijn erf op, mijn kip komt aangerend
Je geeft haar maar wat korrels en het ei valt uit haar krent
Een dag lang aan het baggeren en in de sloot gestaan
Nee, ik ga hier in geen honderdduizend jaar ooit meer vandaan

Ik wil wonen waar nog ruimte is, geen torenflats of niks
Een land van melk en koeienstront, van slijk en paardenbiks
Een plek waar het nog stil is, haast onvindbaar op de kaart
Maar ik heb het gevonden: het is de Hoeksche Waard


Politie App

$
0
0

Op de huidige mobiele (smart)telefoons kun je applicaties installeren, waardoor je gsm nog meer functies krijgt. De politie biedt zo’n (gratis) app aan, waarmee je snel in contact kunt komen met de politie. Met deze app verstuur je ook foto’s en filmpjes als je getuige bent geweest van een misdrijf. Deze beelden komen dan rechtstreeks bij de politie terecht.

Politie app

Daarnaast is het mogelijk om Ambert Alert, Burgernet en politienieuws te volgen.

De politie heeft alle oren, ogen en medewerking nodig om de veiligheid in Nederland te vergroten. Samen werken aan veiligheid! De app kun je voor jouw OS downloaden op de vertrouwde plek.


Molentaal

$
0
0
MIJNSHEERENLAND – Ter gelegenheid van de herdenking van 60 jaar Watersnood stond de Oostmolen langs de provinciale weg N217 vrijdag 1 februari de hele dag in de rouwstand.
Dat heeft bovendien een historische achtergrond. De stand van de wieken fungeerde vroeger als communicatiemiddel.
Mijnsheerenland-Oostmolen.jpg

In de nacht van 31 januari op 1 februari 2013 was het 60 jaar geleden dat Nederland werd getroffen door de watersnoodramp. Ook de Hoeksche Waard heeft er zwaar onder te lijden gehad. Reden om de poldermolen De Oostmolen te Mijnsheerenland in de rouwstand te zetten.

Vroeger, toen er nog geen moderne communicatiemiddelen waren, hielden de molenaars elkaar en hun omgeving via hun molen op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen. Dat deden ze door de wieken in een speciale stand te zetten. Daar waren afspraken over gemaakt. Elke gebeurtenis had zijn eigen wiekenstand.

Molentaal

In vroegere jaren had de molen, door toedoen van de molenaar, nog een andere taal. Een taal van eerbied en genegenheid voor de overledene en familie. Dat was als een vooraanstaand persoon uit het dorp werd begraven. Als de begrafenisstoet bij de molen aankwam, werd de molen in die richting gezet en in de rouw. Vanaf dat punt werd de stoet gevolgd, door de kap en de wieken mee te draaien met de richting van de stoet, om dan te blijven staan in de richting van het kerkhof. Een eerbetoon aan de overledene. De molenaar noemt dit nakruien.

De rouwstand van de wieken kent als tegenhanger de vreugdestand.
De molenaar geeft vreugde aan door de bovenwiek te stoppen even voordat die de hoogste stand bereikt. Hij zet de wiek in de zgn. komende stand. De opgang die de bovenste wiek nog kan maken, past bij vreugde. De vreugdestand laat zien dat er feest is, en geboorte, een huwelijk, een verjaardag.

Vreugde en rouw zijn wel de meest in het oog springende belevenissen die men in de stand van de wieken kan aflezen. Af en toe worden ze in deze tijd nog gebruikt.

Twee wiekstanden zien we nu nog vaker. Dat zijn de korte rust en de lange rust.
De molen werd in de korte rust gezet, de rechtstand (wieken in het teken van een +), als de molenaar een boodschap moest doen.

De lange rust (wieken in een X-teken) zul je het meest zien bij poldermolens in het westen van ons land. En dan vooral in de zomer.

Meer molens in de Hoeksche Waard >>


MIB partner in bedrijfshulpverlening

$
0
0

20121024 MIB

Je kunt bij MIB terecht voor BHV opleidingen, eerste hulp opleidingen, ontruimingsoefeningen, crisismanagement en advisering op het gebied
van brandveiligheid.

MIB maakt gebruik van lotus slachtoffers om de opleidingen en trainingen zo realistisch mogelijk te maken.

MIB Kwaliteit
  • Gecertificeerde instructeurs
  • Gevarieerde lesprogramma’s
  • Eigen trainingscentrum
  • In Company
  • Certificaten bewaking
  • E-learning

Het trainingscentrum bestaat uit de volgende ruimtes:
- Ontvangstruimte
- Theorie leslokalen

MIB Heinenoord

Praktijk oefenruimtes

  • Kantoor situatie met verdieping
  • Receptie
  • Horeca situatie
  • Ademluchtbaan
  • Cellencomplex
  • Blussituatie zowel buiten als binnen met hittebeleving
  • Werkplaats

Opleiding en oefencentrum
Boonsweg 62 Heinenoord

Meer over MIB >>

 


Viewing all 405 articles
Browse latest View live